Älä enää nukahda

“Kun lakkaa vastustelemasta sydäntään ja antautuu, ymmärtää, että elämän tuskallisinkin hetki on lahja. Askel, jonka ottaa paetakseen kipua voi johtaa kynnyksen äärelle, jonka ylitettyään ei voi enää koskaan nukahtaa.”
– Tuntematon

Aloitimme Lightfulness työssä -koulutukset Lohjan Harjupuistossa pandemian jälkimyllerryksessä ulkona ja raitista ilmaa hengittäen. Kun valmennuksen alussa kerroin, mitä Lightfulness ytimeltään on minulle, tajusin yllä olevan lausuttuani, että Uudenmaan Seniorikodeilla ja Lohjalla haastavaa, mutta palkitsevaa vanhuspalvelutyötä tekevät johtajat sekä hoitajat elävät tuon lausuman todeksi.

Nykyisistä ja työn haasteista huolimatta, inhimillisestikin vaikeiden tilanteiden keskellä on ylitetty kynnys, jonka jälkeen silmät ja sydän ovat vielä enemmän auki sille, mikä on jokaiselle meistä tärkeää, merkityksellistä ja arvokasta elämässä. Onhan nämä viimeiset kuukaudet opettaneet meille sen, mitä tarkoittaa aito yhteys, kohtaaminen, usko, ystävällisyys, kosketus, läheisyys, myötätunto ja sisäinen rauha niin itsemme, kollegoiden kuin asiakkaiden suhteen. Samoin meitä kaikkia on opettanut se, mitä näiden poissaolo tarkoittaa.

Kun pakenemme kipua tai edessä olevaa haastetta, voimme todellakin ylittää kynnyksen, joka voi herättää meidät näkemään elämää, arkea ja arjen valintoja aivan uudesta näkökulmasta. Samoin, kun jäämme paikoillemme, pakenematta ja tuomitsematta itseämme, tulemme hiljalleen tunteiden ja kokemusten syvävoiman työstettyä sydäntämme tietoiseksi uudesta näkökulmasta. 

Kummassakin tapauksessa kyseessä on lahja. Meitä ympäröivän tai sisältämme kumpuavan tuskan voi kohdata myös sydämensä avaamalla ja antautumalla. Kun emme enää vastusta, olemme valmiita ottamaan vastaan lahjan, jopa antautumaan sille, mikä odottaa meitä kynnyksen ja pelon tuolla puolen. Tämä käy minulle ilmi selvemmin nyt hoitoalalla.

Samassa ymmärsin itsekin syvemmin Lightfulnessin merkityksen ja olemassaolon tarkoituksen: sen tarkoitus on tuoda välineitä, tilaa ja mahdollisuuksia valolle, joka herättää, ruokkii ja vahvistaa jokaisen sisäisyyttä – sydäntä sekä sielua – tarkoituksen ja merkityksen kokemuksilla, vastuiden ja velvollisuuksien keskellä.

Lahjan tarkoitus on vahvistaa sitä valoa, joka on meissä jokaisessa ja jolle olemme nyt vieläkin valmiimpia avautumaan kokemustemme keskellä. Monet kohtaamani ammattilaiset ovat nykytilanteen myrskyssä hyvin hereillä, sydän lämpimänä ja pää kylmänä. He tuovat läheisilleen valoa ja voimaa yhdistyen kanssahenkisiin ihmisiin, valoverkoksi.

Jokainen joka kohtaa tällaisen ihmisen, tallaisen valoverkon, ei voi erehtyä kohtaamastaan läsnäolosta, ammatillisuudesta ja lämminhenkisestä kohtaamisesta, vaikka ympärillä myrskyää.

Tämä voi olla myös uuden alku monella työelämän osa-alueella. Omasta valostaan huolta pitävät, hereillä ja vahvasti läsnäolevat ihmiset, yhteiskuntamme tukipilarit ovatkin alkaneet laajentamaan henkisyyden ja valon käsitettä myös työhön. Puhutaankin henkisestä työhyvinvoinnista. Tämä sanayhdistelmä on minulle merkki siitä, että kynnys on ylitetty, ja iso osa meistä ei pysty eikä halua enää nukahtaa sille, mikä meille on tärkeää omassa hyvinvoinnissamme, kotona tai työssä.

Kuten todettua, silmät auki, sydän lämpinä, pää kylmänä ja oman tietoisuuden valolla löydämme sen, mitä kaikkein eniten tarvitsemme juuri nyt. Kun löydämme etsimämme, matkamme omien lahjojemme kannattelemana voi alkaa, yhdessä.

Valoa ja voimaa, Jaan-Erik