Blogi: Henkisen hyvinvoinnin turvapaikka epävarmuuden aikana

Kahdeksan vuotta sitten en kestänyt enää yhtään sitä yrittäjän elämää, josta puuttui eläminen aitona omana itsenä, omasta sisäisyyden viisaudesta käsin. Tuolloin suoritin työtäni, eikä sydämeni ollut siinä enää mukana, vaikka työ muuten olikin palkitsevaa. Olin pakahtua. Mitä sisäisyyden viisaudesta käsin eläminen on? Se on sitä, että avaat sydämesi, ja opit kuuntelemaan sen viestiä. Ja opit yhdistämään rationaalisen mielesi tuohon sydämesi äärettömään viisauteen.

Olimme yrittäjinä mieheni Heikin kanssa tasapainotelleet taloushaasteissa 90-luvun lama-ajasta lähtien ja joutuneet opettelemaan vastoinkäymisissä alati kysymään: Mitä tässä kohta kuuluu huomata, mihin tämä nyt meidät pakottaa? Mihin tämä ohjaa meitä? Ilman noita syvällisiä kysymyksiä, emme olisi selvinneet.

Juuri nyt nämä kysymykset ovat ajankohtaisemmat kuin koskaan. Tämä kriisiaika todellakin pakottaa jokaista meistä kysymään, mihin tämä kaikki minua ohjaa, mihin tämä kokemus minua pakottaa. Monelle se tarkoittaa aiemman toimeentulon päättymistä ja sen myötä turvattomuuden tunteeseen sukeltamista. Nyt on kaikkein tärkeintä huolehtia erityisesti omasta henkisestä jaksamisesta, että jaksaa auttaa muitakin. Älä vaivu epätoivoon, sillä tämäkin aikakausi menee joku päivä ohi, tämä ei kestä ikuisesti. Voisitko sinä ajatella, että tämä tilanne – niin kaoottiselta kuin se saattaa näyttääkin – on ohjaamassa sinua uuteen mahdollisuuteen, sellaiseen työskentelyyn elämisen malliin, joka tuo vielä sinulle suurta iloa ja tyytyväisyyttä?

Meidän perheessä haasteelliset yrittäjävuodet ovat opettaneet taidon kuulostella, mihin suuntaan milloinkin olisi hyvä ohjautua. Huomasimme niin usein, että kun yksi ovi sulkeutui (ja se tapahtui lukemattomia kertoja), toinen ovi avautui. Nyt jälkeenpäin katsoen ihmettelen, miten osasimmekaan pysyä rauhantilassa noina lamavuosina  luoden samalla mitä erilaisimpia, rikastuttavia kokemuksia elämäämme, muokaten työnkuvaamme markkinointiviestinnän tarjoajista taidegallerian pitäjiksi ja myöhemmin valmennusyrityksen perustajiksi. Joka kerta kysymys kuului: mitä tahtoisimme sydämestämme eniten tehdä? Mikä toisi eniten iloa?

Tämän selviytymismatkamme meille mahdollisti vahva luottamuksen löytyminen ja joustava mieli, ja kyky olla hetkessä läsnä ja tilanteen tasalla – olla valmis koko ajan vaihtamaan suuntaa, jos tarvis. Tämä sisäisen kasvun matka ei ollut helppo, sillä kaikesta puristamisesta piti vuosien varrella oppia päästämään irti. Piti yksinkertaisesti oppia luottamaan, että elämä kantaa päivän kerrallaan, sillä mitään muutahan meillä ei ole. Vain tämä päivä.

Egomielelle tämä on äärimmäisen pelottavaa, kun tuntuu siltä, ettei ole mitään mihin luottaa. Nuo haastavat ajat opettivat meille kuitenkin sen, ettei meillä ole mitään hätää, kun vain pysymme täysin läsnä ja tietoisina siitä, mitä meissä ja ympäristössämme tapahtuu juuri tässä hetkessä. Ja että meistä huolehditaan, että emme ole yksin. Ja ettei mikään ole sattumaa, vaan ohjaamassa meitä koko ajan eteenpäin kohti parempaa. Vaikka välillä rankan kautta sen ymmärtäminen ei ollutkaan helppoa.

Tämän kaiken oppimisen mahdollisti omasta henkisestä hyvinvoinnistamme huolehtiminen – sen ymmärtäminen että olemme osa jotain paljon suurempaa kokonaisuutta, joka toteutuu kauttamme ohjaten jokaisella askeleella kohti sitä omaa ydintehtävää (jota voi kutsua palvelutehtäväksi), jos vain maltamme kuunnella tuota sisimmän kautta ilmenevää viisautta.

Tuo syvä sisäisyyden viisaus puhuu meissä jokaisessa lempeällä äänellä ohjaten parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Ja tuohon lempeään ääneen kannattaa todellakin nyt tutustua, sillä eläminen pelkän egomielen pelko-ohjauksessa on tullut nyt tiensä päähän. Egon komelteleva, isotteleva tai vähättelevä sävy on pienentänyt ihmistä liian pitkään, ja estänyt henkisen kasvun evoluutioon, kvanttihyppyyn liittyvän shiftin – mikä tarkoittaa omaan valovoimaan ja kukoistukseen nousemista yhdessä toisten kanssa. Meidän on aika alkaa luoda uutta vastuullista tapaa elää – alkaa rakentaa eettiselle ja kestävälle pohjalle perustuvaa maailmaa. Jos tästä kriisitilanteesta haluaa löytää jotain hyvää, niin se on tässä.

Jos sinä haluat oppia kuulemaan lempeää ääntä sisimmässäsi, on sinun hiljennettävä tahtia. Ja senhän olemme monet nyt  joutuneet tekemäänkin. Luo siis arkeesi tila, jossa voit olla yksin itsesi kanssa hiljaisuudessa, sillä sitä tuon lempeän äänen kuuleminen tarvitsee juurikin tuota hiljaisuutta. Sitä ei voi kuulla lainkaan kiireessä, saatikka stressissä. Kun pysähdyt omaan hetkeesi, hengityksesi tasaantuu ja mielenrauhasi lisääntyy. Näin alat saada yhteyttä egomieltäsi korkeampaan, sinua lempeästi ohjaavaan tietoisuuden tasoon – sisäisyytesi kautta ilmenevään viisauteen.

Siispä rakas ystävä/kanssakulkija/yrittäjä, älä vaivu epätoivoon. Sinäkin olet tämän kriisiajan kautta löytämässä uudenlaisen polun kulkea. Kysy sinäkin: Mitä minun kuuluu huomata, mihin minua oikein nyt ohjataan?

Jos haluat, olet tervetullut mukaan HENKISEN HYVINVOINNIN OHJAUSHETKEEN ja VALOHENGITYS-MEDITAATIOON Zoom-palvelun kautta sunnuntaina I pääsiäispäivänä 12.4. klo 19-20 Hinta 10 e. Klikkaa mukaan: https://holvi.com/shop/lightfulness/

Valoisin terveisin, Leena Maria

Leena Maria Markkanen

henkisen hyvinvoinnin ohjaaja, sos.psykologi
Lightfulness Coaching -henkisen hyvinvoinnin ohjauskeskuksen perustaja