Blogi: Merkityskeskeinen elämä – avain pysyvämpään onnellisuuteesi

– Mistä sinä löydät merkitystä elämääsi, mistä tarkoitusta olemassaolollesi? Tätä kyselin vastikään luennollani sekä Minä olen -messuilla että Joogafestareilla. Ja kysynpä tarkoituksella tässäkin aktivoidakseni sinua miettimään elämäsi ja työsi syvällisempää tarkoitusta.

Kutsu aitoon olemassaoloon

Jouduin itse kasvotusten merkitysetsinnän kanssa kahdeksan vuotta sitten, jolloin mysteerikouluksi kutsumani jakso alkoi elämässäni. Elin toki kaikinpuolin hyvää elämää; oli ihana perhe, ystäviä, harrastuksia. Mutta kaikki ei ollut hyvin – oma työni oli nimittäin alkanut maistua puulta. Silti jatkoin puurtamista, työn suorittamista vaikka väkisin. En kuunnellut universumin antamia merkkejä hidastaa, joten elämä pysäytti minut kertaheitolla vakavan sairastumisen avulla. Jotta vihdoin tajuaisin laskea irti elämän suorittamisesta.

Kun tarkastelin pysähtymiseen johtavia syitä, tajusin etten yksinkertaisesti ollut kestänyt enää, että jouduin työssäni piilottamaan syvällisen puolen itsestäni. Sisimpäni oli hiljaa huutanut lupaa olla aito, mutten ollut sitä kuunnellut. Niinpä elämä päätti järjestää aikaa kuuntelemiseen, jotta vihdoin löytäisin sisäisen rauhan tilan – ja ei ihan mille tahansa, vaan ihan uudenlaiselle elämäntavalle ja työskentelylle. Tuon hiljaisen äänen, sisäisen ohjauksen kuuntelemisesta tuli näin loppuelämäni tärkein kompassi.

Valinnat pelosta vai luottamuksesta?

Mille sitten opin antamaan suurimman merkityksen? Sille, etten tee enää mitään valintoja, jotka pohjautuvat pelkoon tai vain jonkun miellyttämiseen. Tahdon valita luottamuksen ja rakkaudellisen elämän – itseäni, toisia ja kaikkea elämää kohtaan. Jok’ikisenä päivänä tarkastelen valintojani, kuuntelen mikä kutsuu luokseen, mikä taas ei. Tässä prosessissa ihan keskiössä on ollut oppia luottamaan täydellisesti sisäiseen ohjaukseen, joka koko ajan ohjaa löytämään lisää merkityksellisyyttä elämään.

Me ihmiset olemme eläneet niin pitkään päässä, olemme järkeilleet asioita ja olleet ylpeitä rationaalisuudestamme. Mutta kun se ei riitä. Pelkkään järkeen pohjautuvat valinnat ovat tuoneet meille nykyisyyden, johon ihmiskuntana emme ole enää tyytyväisiä. Siispä on aika muuttaa suuntaa. Olisiko uusi suunta se, että oppisimme avaamaan sydämemme, toisillemme ja elämälle. Eikä se sydämen avaaminen ole mitää romanttista haihattelua, vaan että oppisimme yhdistämään rationaalisen mielemme tuohon sydämen suureen viisauteen. Ajattele mihin kukoistukseen se meidät vielä johtaakaan!

Lightfulness Coaching -konseptin synty

Kun olin selvinnyt täydellisestä pysähtymisestäni ja alkanut vihdoin nähdä suuremman kuvan, ymmärtää asioiden yhteyden – sen ettei mikään ole sattumaa – aloin voimaan yhä paremmin. Nopeaan toipumiseeni ja voimien palautumiseen vaikutti suuresti päivittäinen meditaatiohetkeni, josta myöhemmin muodostui nykyinen Valohengitys-meditaatio, joka on Lightfulnessin tärkein harjoitus. Ja niin – tuosta pysähtymisestäni syntyi siis sittemmin Lighfulness Coaching – henkisen hyvinvoinnin ohjausmalli ja ohjaajakoulutus, jossa merkityskeskeisyys on tietenkin tärkeimpänä avainsanana.

Kun ymmärsin, että nämä omat kokemukseni yhdistettynä ammattiini sosiaalipsykologina voisi auttaa muitakin, aloitin alkujaan vastaanoton henkisen hyvinvoinnin ohjaajana. Kuinka usein hämmästelinkään sitä, miten nopeasti ihmisissä tapahtui muutos, kun he saivat kiinni oman elämänsä merkityksestä. Ja löysivät tarkoituksen olemassaololleen.

Henkisen hyvinvoinnin ohjaajana sain todistaa lukuisia elämäntilanteita, joissa aivan kuin solmut olisivat auenneet silmieni edessä. Näin kuinka merkityksen tajuaminen sai ihmisten silmät loistamaan ja posket punoittamaan. Sillä jokainen ihminen ansaitsee tietää, että hän ei ole täällä maailmassa turhan takia, vaan että hän on ainutlaatuinen ja että hänellä on ainutlaatuinen tehtävä: löytää valo ja voima sisimmästään ja jakaa se sitten maailmaan, omalla tavallaan. Se jos mikä tuo ihmiselle suurimman onnellisuuden.

Suomessa on valtavasti ihmisiä, jotka juuri nyt tarvitsisivat kipeästi löytää merkityksen elämälleen. Tähän tarpeeseen me olemme tiimissämme valmistautuneet. Henkisen hyvinvoinnin ohjausta on tarjolla sivuillamme sekä yksityishenkilöille, ryhmille sekä työyhteisöille. Ohjauksemme yhdistää rationaalisen mielen sydämen viisauteen avaten näin mahdollisuuden syvälliseen elämänmuutokseen. Lightfulness-ohjaajamme toimivat eri puolilla Suomea, löydät heidät kotisivuiltamme.

Valoa ja kauneutta kevätpäiviisi!
Leena Maria Markkanen
leena@lightfulness.fi