Blogi: Pienet ilon aiheet antavat voimaa

– Auringonnousu on todella hieno lataava hetki, sanoo valmennettavani katsoen kaukaisuuteen, kun keräämme yhdessä yksinkertaisia, pieniä ilon aiheita näköaistin avulla. – Samoin kevätpuro tai ensimmäiset sinivuokot. Hiljaisuus tai linnunlaulu ja meren kohina tulevat mieleen kuuloaistista toiselle kurssilaiselle. Entä sitten tuntoaisti? – Toisen ihmisen kosketus, hieronta, vauvanposki, innostuu kolmas…

Olen monet kerrat teettänyt tämän harjoituksen valmennuksissani ja joka kerralla todennut, miten ihmisten energiataso nousee heidän siirtäessään huomionsa olemassaoleviin hyviin ja kauniisiin asioihin. Nyt tätä taitoa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Tässä korona-pandemiassa kun niin monen mieli tahtoo tempautua pelottaviin kauhukuviin vähän väliä.

Mielenhallintaa ja pienten iloa tuottavien asioiden huomioimista tulisi mielestäni opettaa jo päiväkodeissa, sillä ajatuksemme luovat koko ajan todellisuuttamme. Nuo päivittäiset 60 000 ajatusta – jotka meillä aikuisilla ovat pääosin samoja kuin eilen, ja vieläpä monella kielteisiä ja epäileviä – on syytä tiedostaa, opetella ja opettaa, miten kielteisten mielikuvien virta pysäytetään.

Olemme aistien kautta yhteydessä ulkomaailmaan, ja aistien avaamisella tulemme läsnä olevaksi tähän hetkeen. Kun ihminen on läsnä, hänellä on sisäiset voimavarat käytössään, jolloin hän saa kiinni myös toivosta.  Pelko ja kauhukuvat kiskaisevat puolestaan pois tästä tilasta. Tämän takia taito juurruttaa itsensä tähän hetkeen on sekä voimaannuttavaa että palkitsevaa.

Ajatukset, sanat ja teot ovat meille työkaluja luoda uudenlaista, valoisampaa ja kevyempää elämää. Sen voi aloittaa kaiken hyvän huomioimisella, sillä sanotaan, että se mihin kiinnität huomiosi lisääntyy. Jospa siis kysyisimme itseltämme ja läheisiltämme, mikä sinulle tuottaa iloa, mikä saa sinut haukkomaan onnesta henkeäsi.

 
Nuo yllä olevat sitaatit ovat kirjastani Ilo tekee ihmeitä – elämän oivallusten opaskirja, jossa kerron itseäni suuresti auttaneesta taidosta pysähtyä pienten iloa tuottavien asioiden äärelle. Kuinka usein huomasinkaan omissa vaikeuksissani, miten paljon voimaa sain tästä äidiltäni oppimastani taidosta. Kirja löytyy myös äänikirjana.

Otin tämän aiheen teemaksi sunnuntaina 3.5. zoomin kautta pitämääni Henkisen hyvinvoinnin ohjaushetkeen ja Valohengitys-meditaatioon. Nimeksi tuli Pienet ilon aiheet ja rikkain ihminen.

Iloitaan tästä päivästä ja kaikesta siitä kauniista, mitä se tuo mukanaan!

Valoisin terveisin

Leena Maria Markkanen
henkisen hyvinvoinnin ohjaaja, sos.psykologi
Lightfulness Coaching -konseptin perustaja